Γιώργος Σμίλτος: «Το καλό κλίμα φτιάχνεται κάθε Κυριακή με τα θετικά αποτελέσματα»


Ο «Σαλονικιός» της ομάδας ήταν αυτό που λέμε η χαρά για συνέντευξη! Ομιλητικότατος, ευχάριστος και υπεραναλυτικός. Ήρθε στην ομάδα για να... μείνει και να αγωνιστεί με τον Εθνικό σύντομα σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Εξηγεί την ιδιαίτερη σχέση του με τον Κ. Καραφαντή στους πανηγυρισμούς, ενώ «δίνει» τους αργεντινούς της ομάδας για το κακό τους γούστο στη μουσική... Πιστεύει πως το καλό κλίμα ενισχύεται με τα θετικά αποτελέσματα στο γήπεδο, ενώ αντιλαμβάνεται πως είναι δύσκολο και για τον κόσμο και για τους παίκτες να αλλάζουν τόσο συχνά έδρα... Κλείνει με την ευχή ο Εθνικός τη νέα χρονιά να είναι ένα σκαλοπάτι παραπάνω!


- Αγωνίστηκες πολλές χρονιές στη Β' Εθνική. Ποια ήταν η αντίδρασή σου όταν το καλοκαίρι έγινε η προσέγγιση από τον Εθνικό;

Γ.Σ.: Ο Εθνικός είναι μια ομάδα που έχει μεγάλη Ιστορία, που νομίζω πως ο καθένας τη γνωρίζει. Από εκεί και πέρα από πέρσι υπήρχε το ενδιαφέρον για συνεργασία, ωστόσο αυτό δεν έτυχε για κάποιους λόγους κι από τις δύο πλευρές. Αυτή τη χρονιά γνωρίζοντας και την περσινή προσπάθεια της ομάδας, με έπεισαν οι άνθρωποι της, αφού με πλησίασαν πολύ όμορφα. Θέλω πλέον να είμαι κι εγώ ένα κομμάτι αυτής της προσπάθειας, ώστε ο Εθνικός να επιστρέψει εκεί που ανήκει.

- Πως αισθάνεσαι λοιπόν που ανήκεις πλέον στην οικογένεια του Εθνικού;

Γ.Σ.: Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Προσπαθώ να δίνω τα πάντα ούτως ώστε η ομάδα να πετυχαίνει κάθε Κυριακή τη νίκη. Από εκεί και πέρα κοιτάμε κάθε παιχνίδι με τους συμπαίκτες μου να βάζουμε βαθμούς στο σακούλι ώστε να φτάσουμε στο τελικό μας στόχο.

- Πως είναι το κλίμα στα αποδυτήρια της ομάδας;

Γ.Σ.: Το κλίμα είναι εξαιρετικό. Όλα τα παιδιά είμαστε μια παρέα και κάνουμε πολλά πειράγματα μεταξύ μας. Από εκεί και πέρα το κλίμα πιστεύω πως φτιάχνεται κάθε Κυριακή. Έχουμε μέχρι τώρα καλά αποτελέσματα και όλα είναι καλά. Στα αποδυτήρια είμαστε μια χρονιά κι αυτό φαίνεται και στο γήπεδο.

- Έχεις αγωνιστεί πολλά χρόνια σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Έχει διαφορές ο Εθνικός σε σχέση με τις ομάδες που αγωνίζονται σε αυτές.

Γ.Σ.: Δεν είναι μεγάλες οι διαφορές. Η Γ' Εθνική ως κατηγορία έχει διαφορές, όπως για παράδειγμα τα άσχημα γήπεδα ή τις ομάδες που κλείνονται συνεχώς πίσω. Έχει προβλήματα που πρέπει ο Εθνικός να τα ξεπερνάει. Έχουμε κάνει μια ομάδα που μπορεί να ξεπεράσει το κάθε πρόβλημα. Από εκεί και πέρα ο Εθνικός πρέπει να είναι περαστικός και να ανέβει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε μεγαλύτερες κατηγορίες.

- Σε παλαιότερη συνέντευξη, Γιώργο, δήλωσε πως η θέση σου είναι αμυντικός μέσος. Πως κι έχεις καταλήξει τώρα στα μπακ;

Γ.Σ.: Η αλήθεια είναι πως παίζω και στις δύο θέσεις πολύ εύκολα. Έχω αγωνιστεί ολόκληρες χρονιές ως αμυντικό χαφ. Αυτό εξαρτάται από τον προπονητή. Αυτός είναι που θα κρίνει σε ποια θέση θα με χρησιμοποιήσει. Βέβαια, δεν με έχει δει φέτος αμυντικό χαφ, αλλά εντάξει! Η βασική μου θέση είναι κεντρικός αμυντικός, αλλά υπήρχαν χρονιές που αγωνίστηκα κι ως αμυντικό χαφ!

- Πως βλέπεις τη καριέρα σου 5 χρόνια από τώρα.

Γ.Σ.: Έχω αλλάξει πολλές ομάδες μέχρι τώρα. Θα ήθελα να μείνω σε μια ομάδα πολλές συνεχόμενες χρονιές, κι η ομάδα αυτή να είναι σε μεγάλη κατηγορία, καθώς όσο πιο μεγάλη η κατηγορία, τόσο καλύτερο το επίπεδο. Μακάρι σε 5 χρόνια λοιπόν, η ομάδα του Εθνικού να βρίσκεται εκεί που θέλει η διοίκηση και να είμαστε όλοι μαζί ψηλά με τον Εθνικό.

- Θέλω να μου αναλύσεις τον ιδιαίτερο πανηγυρισμό που έχετε με τον κ. Δημήτρη Καραφαντή.

Γ.Σ.: (Γέλια) Ξεκίνησε με το πρώτο γκολ της χρονιάς. Ο κ. Δημήτρης μπήκε στο γήπεδο να πανηγυρίσουμε κι πήγα πάνω του. Πάνω στα πανηγύρια τον «χτύπησα» λίγο παραπάνω κι από τότε του είχα πει πως σε κάθε γκολ που θα μπαίνει, θα πρέπει να με προσέχει διότι θα είμαι εκεί πέρα, από πίσω του.

- Ποια είναι η άποψή σου για την ταλαιπωρία της ομάδας με το γηπεδικό;

Γ.Σ.: Να σου πως την αλήθεια, μιας και δεν είμαι από την Αθήνα, έχουμε ένα αστείο με τα παιδιά που τους λέω πως πλέον έχω μάθει όλα τα γήπεδα της Αθήνας. Αυτό είναι κακό για τον κόσμο μας, καθώς δεν μπορούν να νιώθουν σπίτι τους το γήπεδο που θα έρθουν να δουν την ομάδα. Από εκεί και πέρα και για εμάς είναι δύσκολο καθώς επίσης δεν έχουμε το σπίτι μας. Πρέπει να το προσπεράσουμε ΚΑΙ αυτό. Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε όλα τα προβλήματα και να ανέβουμε τις κατηγορίες το γρηγορότερο δυνατόν.

- Πάμε στις προσωπικές ερωτήσεις Γιώργο. Μίλησε μας για εσένα. Που γεννήθηκες; Που μεγάλωσες; Και πως κόλλησες με την μπάλα;

Γ.Σ.: Γεννήθηκα στην άνω πόλη της Θεσσαλονίκης και μεγάλωσα εκεί. Κόλλησα από μικρός με την μπάλα. Όπως όλα τα παιδιά, έτσι κι εγώ ήμουν με μια μπάλα στα πόδια συνέχεια. Είναι μικρόβιο.

- Πως σου φαίνεται η ζωή εδώ, σε σχέση με τις άλλες πόλεις που έχεις ζήσει;

Γ.Σ.: Να σου πως την αλήθεια στην αρχή μπερδευόμουνα πολύ. Με κορόιδευαν και τα παιδιά διότι αργούσα τουλάχιστον μισή ώρα στα ραντεβού μας, αλλά τώρα όλα εντάξει. Έχω μάθει πλέον να κινούμαι. Στον Πειραιά που μένω η ζωή είναι λίγο πιο ήσυχη κι έχει μέρη να πας μια βόλτα.

- Με ποιον μεγάλο κεντρικό αμυντικό θα ήθελες να κάνεις δίδυμο;

Γ.Σ.: Πω, πω, εάν το πω θα με κοροϊδεύουν.... Με τον Πικέ!!! Πικέ με έλεγε κι ο Ρομάνο από την εποχή που παίζαμε μαζί στον Ηρακλή.

- Ποιον επιθετικό δεν θα ήθελες να αντιμετωπίσεις ποτέ στην καριέρα σου;

Γ.Σ.: Τον Σουάρες.

- Ποιος ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος που έχεις αντιμετωπίσει.

Γ.Σ.: Ο Κώστας ο Μήτρογλου.

- Ποια ξένα πρωταθλήματα παρακολουθείς;

Γ.Σ.: Το ισπανικό, καθώς είμαι φαν της Μπαρτσελόνα.

- Ποιο είναι το πρότυπο του κεντρικού αμυντικού;

Γ.Σ.: Οι Ιταλοί είναι εξαιρετικοί σε αυτή τη θέση. Παίκτες όπως παλαιότερα ο Μαλντίνι. Η σχολή τους είναι τεράστια. Μου αρέσει βέβαια ο αμυντικός να παίζει και λίγο μπάλα.

- Με τις προλήψεις και τα γούρια πως τα πας, Γιώργο;

Γ.Σ.: Έχω πάρα πολλά γούρια. Είμαι του προγράμματος. Πρέπει όλα να είναι ρυθμισμένα κατά σειρά. Την Κυριακή για παράδειγμα πρέπει να σηκωθώ με ηρεμία, να φτιάξω το πρωινό μου και να πάω μετά να πιω ένα καφέ να ηρεμήσω για το παιχνίδι.

- Ελληνική ή ξένη μουσική;

Γ.Σ.: Εννοείται ελληνική!

- Αγαπημένο φαγητό;

Γ.Σ.: Πατάτες με κοτόπουλο στο φούρνο;

- Ποιοι είναι οι «τενόροι» των αποδυτηρίων;

Γ.Σ.: Οι Αργεντινοί. Βάζουν στα αποδυτήρια τραγούδια και τραγουδάνε πράγματα που δεν τα καταλαβαίνουμε εμείς οι υπόλοιποι.

- Διακοπές προτιμάς καλοκαίρι σε νησί ή χειμώνα σε βουνό με χιόνια;

Γ.Σ.: Καλοκαίρι σε νησί.

- Η ώρα της καθιερωμένης πληρωμένης ερώτησης...

«Στην προπόνηση ανοίγεις;»

Γ.Σ.: (Πολλά γέλια) Έχω να σου πω, αλλά και να πω στον Μάριο πως τώρα τελευταία στην προπόνηση είμαι «πύραυλος». Όλοι έχουν πάθει πλάκα! Ο γυμναστής προσπαθεί να καταλάβει πως γίνεται και πάω τόσο γρήγορα!

Τον «ψάρεψες», λοιπόν, το Μάριο τον Κασσιάνο.

- Ποιο είναι το μήνυμα σου στον κόσμο της ομάδας;

Γ.Σ.: Εγώ κατ' αρχάς θέλω να πω στον κόσμο της ομάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο να έχει καλές γιορτές και η νέα χρονιά θα βρει τον Εθνικό ένα σκαλοπάτι παραπάνω, σε αυτούς τους στόχους που έχει βάλει η διοίκηση ούτως ώστε ο Εθνικός να φύγει από αυτές της κατηγορίες πιο γρήγορα.