Διευκρινίσεις σχετικά με τα βαθμολογικά κριτήρια


Λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων που θα προκύψουν από τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής, επικρατεί ένα μικρό αλαλούμ σχετικά με τα κριτήρια τριπλής ισοβαθμίας. Η ΕΠΟ είχε ενημερώσει πως θα ισχύσουν πρόσθετα κριτήρια πέραν των βαθμών συγκομιδής των ομάδων στα μεταξύ τους παιχνίδια, γεγονός που είχε περάσει προς γνώση όλων των ενδιαφερομένων μέσω και των media αρκετό καιρό πριν, αλλά και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες.

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ Ο.Φ.Π.Φ. ζήτησε διευκρινήσεις από την διοργανώτρια αρχή σχετικά με το τι ακριβώς ισχύει στην περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας και η ΕΠΟ αποσαφήνισε πως ισχύει ο ΚΑΠ χωρίς καμία αλλαγή ή προσθήκη, όπως αυτός ισχύει από τον Ιούλιο του 2018.

Οι όποιες αλλαγές -ενδεχομένως- να ισχύσουν από τη νέα περίοδο σύμφωνα με το νέο ΚΑΠ που θα ισχύσει. Δηλαδή πως μετά το βασικό κριτήριο των "βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά ομάδα στους μεταξύ τους αγώνες", τότε "για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στους μεταξύ τους αγώνες".

Εφόσον προκύπτει εκ νέου ισοβαθμία (πχ. δύο ισοπαλίες) τότε "συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο τη διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων."

Ακολουθούν τα κριτήρια της καλύτερης επίθεσης και της καλύτερης άμυνας στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

Αυτό σημαίνει πως σε πιθανή ισοβαθμία με τον ΟΦΙ ο Εθνικός έχει το πάνω χέρι λόγω βαθμών στα μεταξύ τους παιχνίδια, ενώ σε ισοβαθμία με τον Ιωνικό οι Νικαιώτες -με τα μέχρι στιγμής στιγμής δεδομένα- βρίσκονται από πάνω λόγω συντελεστή τερμάτων (+3).

Σε τριπλή ισοβαθμία εκτός νυμφώνος μένει ο ΟΦΙ με την πρώτη θέση να κρίνεται στη διαφορά του συντελεστή τερμάτων μεταξύ Εθνικού και Ιωνικού, αφού στα προηγούμενα κριτήρια (βαθμοί και διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους) είναι ίσοι.